Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Nieuwe brasserie middenin het Brusselse Terkamerenbos

Foodnews

Nieuwe brasserie middenin het Brusselse Terkamerenbos

Iemand vroeg mij onlangs of ik al insecten had gegeten. Welnee, zei ik, net zomin als gras en boomschors, en ik ben ook niet van plan om dat in de nabije toekomst te doen om de eenvoudige reden dat deze ingrediënten niet voorkomen in ons sinds eeuwen overgeleverde culinaire erfgoed, en bij mijn weten vooral genuttigd worden in contreien met hongersnood, wat wil zeggen dat ze dienen om te overleven en niet om van te genieten, en dat laatste is voor mij nu net essentieel als het om eten gaat.

Volgens mij heeft Thierry Van Damme ook nog nooit insecten gegeten. Als je de spijskaarten bekijkt van de negen brasserieën die hij onder zijn hoede heeft, dan weet je het: deze man loopt niet elke nieuwe trend achterna, integendeel, hij blijft zweren bij de vertrouwde klassiekers. Ook zijn laatste worp is gebouwd op de pijlers van elke succesvolle brasserie: prima locatie (middenin het Terkamerenbos), ruime openingsuren, herkenbare gerechten, vriendelijke en efficiënte bediening, scherpe prijzen.

Vroeger kwamen kinderen hier voor de rolschaatsbaan, nu heeft Van Damme het oude theehuis daarvan omgevormd tot een brasserie in Britse stijl. En voor de operationele leiding in de keuken heeft hij zich geassocieerd met Adrien Schurgers, een oud-leerling van de hotelschool van Namen, die nadien werkte in sterrenhemels als Bruneau en La Maison du Boeuf, om vervolgens enkele jaren les te geven. Zijn vakkennis, èn zijn vermogen om die over te brengen op zijn brigade, merk je in het bord.

Zowel de zacht gerookte Schotse zalm (€ 18) als de garnaalkroketten (€ 16) passeren de brasserietest. Sommigen zullen zich wellicht afvragen waarom insecten niet, en gebakken kalfshersenen wèl een plaats op de spijskaart krijgen: omdat ze zo verdomd lekker zijn (€ 13). Ook in de afdeling "grootmoeders signatuurgerechten" laat Schurgers geen steek vallen: balletjes in tomatensaus (€ 17) en kalfsnieren met mosterdsaus (€ 20) worden bereid volgens de regels van de kunst. Net zoals gepaneerde kabeljauw met tartaarsaus, ook al zo'n brasserieklassieker die ik altijd met plezier naar binnen smikkel (€ 23,50). Tiens, een van de suggesties is kalfstong met madeirasaus en kroketten, grote vedette van menig familiefeest in Vlaanderen (€ 18). Voor de kids is er een apart hoofdstuk op de kaart met vijf gerechten (€ 10 elk). Kortom, Thierry Van Damme heeft er weer voor gezorgd dat iedereen zijn gading kan vinden tegen redelijke prijzen (menu in drie gangen voor € 35, bij elke gang keuze tussen twee gerechten).

Vooral tijdens de zomer is het bijzonder aangenaam om hier te vertoeven, met een groot terras in het groen. De insecten die af en toe komen aangewaaid, hoef je niet op te eten.

 

Brasserie de la Patinoire, Gymnasiumweg 1, 1000 Brussel, tel. 02/649.70.02, www.brasseriedelapatinoire.be, elke dag open

 toegevoegd op 24.08.2015