Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Dam Sum

Foodnews

Dam Sum

Stel: je heet Damien, je bent gepassioneerd door China en je wil een dim sum-keten starten. Hoe noem je die dan? Dam Sum! De creativiteit in de horeca blijft verbazen.

Damien Toulouse is een 40-jarige Parijzenaar die in China werkte voor een internationale  elektrogroep, en er de smaak van de Chinese keuken te pakken kreeg. Voor de eerste vestiging van zijn keten koos hij Brussel: goedkoper dan Parijs, en minder concurrentie. Toulouse is trouwens van plan nog een tijdje in België te blijven, hij wil zijn keten hier in verschillende steden uitrollen.

Dam Sum is een "fast good"-concept: snelle en goedkope restauratie dus, maar met aandacht voor kwaliteit en bediening. Vandaar alvast de afwezigheid van glutamaten, smaakversterkers die nogal geliefd zijn in de Chinese keuken. En het gebruik van kwaliteitsvlees, want ook op dat vlak heeft China niet bepaald een vlekkeloze reputatie.

De dim sum worden in de eetzaal klaargemaakt door Chinese koks, zodat iedereen kan zien dat ze niet industrieel voorbereid werden en dat alles in hygiënische omstandigheden gebeurt. Toulouse heeft ook de kitsch en tingeltangelmuziek vermeden die menig Chinees eethuis teisteren: hier word je ondergedompeld in de sfeer van het moderne grootstedelijke China, al gebeurt de bediening door westerlingen. Daar hoort wijn bij: een Chinese chardonnay en bordeauxblend vallen best mee (€ 4,8 per glas). En er zijn zowaar goede wijnglazen. Als Fransman kon Toulouse het natuurlijk niet laten om ook enkele Franse wijnen op de kaart te zetten. Samen met de obligate Chinese cocktails, bieren en thees.

Voor zij die alleen op steak-friet uit eten gaan: dim sum zijn Chinese deegflapjes, gevuld met gemalen varkensvlees, garnaal, groenten, rijst of een combinatie daarvan. Vooral het deeg rondom is opmerkelijk beter: vaak is het dik, kleverig en rubberachtig, hier is het zacht, fluwelig en fijn. Een leuk idee zijn de "specials" met varkensvlees en Franse truffel (€ 8,8 voor 3 stuks) en met wagyu beef en Chinese kruiden (€ 6,8 voor 3 stuks). De trots van het huis is de "signature dim sum", gevuld met varkensvlees en soep, die prettig openspat  in de mond ... en op uw kleding als u niet goed oplet ( € 5,6 voor 3 stuks).

Verder staan op de kaart goed bereide noedelsoepen, en wok- en rijstgerechten (van € 6 tot € 15). Voor nagerechten heeft de Chinese keuken geen grote reputatie, vandaar dat Toulouse een beroep deed op de Brusselse patissier Nicolas Arnaud voor prima roomijs en sorbet met Aziatische smaken van sesam, matcha-thee, citroengras en gember (€ 5). 

Binnen de beperkingen van dit type van restauratie is Dam Sum een sterk concept dat zal aanslaan in ons land. Het is eens wat anders dan de gehaktballen van Ballieu en de hotdogs van Meus.

 

Dam Sum, Drievuldigheidsvoorplein 11, 1050 Brussel, tel. 02/538.08.10, geen reservaties, gesloten op zondag en maandagtoegevoegd op 01.05.2016