Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Beste Franse vrouwelijke chef opent bistro in Parijs

Foodnews

Beste Franse vrouwelijke chef opent bistro in Parijs

Anne-Sophie Pic (van Maison Pic in Valence, 3 sterren) is zonder twijfel de beste Franse vrouwelijke chef.
Waar vroeger een antiquair was gevestigd, heeft zij nu in Parijs een bistro geopend: La Dame de Pic.
Eerder had zij reeds, naast haar gastronomische restaurant in Valence, een informele brasserie geopend onder de naam "Le 7" (zo genoemd naar de N7 die langs het restaurant loopt).
Anne-Sophie Pic staat gekend om haar uiterste verfijning en precisie. Ze slaagt er met brio in om de culinaire traditie van haar familie, waar zij de vierde generatie is, te combineren met de nieuwste ontwikkelingen in de gastronomie.

Het is niet de eerste keer dat een beroemde sterrenchef met een bistro of brasserie begint, en het zal ook niet de laatste zijn. Het gebeurt overigens in alle landen waar topkoks actief zijn. De trend van de bistronomie (informele bistro's waar je op gastronomisch niveau eet) is ook bij de vertegenwoordigers van de haute gastronomie niet onopgemerkt voorbij gegaan.

Maar er is meer aan de hand dan een trend: de gastronomie, en de beleving ervan door het publiek, zijn fundamenteel aan het veranderen. Steeds minder klanten willen nog uren aan een tafel doorbrengen om een te lange reeks verschillende gerechten te verorberen, en nadien een gepeperde rekening te krijgen. Eten, zelfs op hoog niveau, hoeft niet noodzakelijk meer een avondvullend gebeuren te zijn, en alle regels en rituelen die daarbij horen, hoeven evenmin.

Voor de hedendaagse restaurantbezoeker mag het allemaal wat eenvoudiger, sneller, informeler, lichter en goedkoper. En daarom zien zelfs sterrenchefs zich verplicht om laagdrempelige eetconcepten aan te bieden, onder de vorm van een bistro of een brasserie. Op die manier kunnen ze hun naam - hun merknaam eigenlijk - op een andere manier ten gelde maken. Tegelijk kan een bistro in een wereldstad dienst doen als uithangbord en "opstapje" voor de sterrenzaak, die niet altijd even makkelijk bereikbaar is. En, niet geheel onbelangrijk: je hoort vaak dat de bistro meer volk trekt en rendabeler is dan de sterrenzaak.


La Dame de Pic, 20 rue du Louvre, tel. +33 1 42 60 40 40, www.ladamedepic.frtoegevoegd op 18.11.2012