Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Baar: een nieuw resto-bar-club-concept in Gent

Foodnews

Baar: een nieuw resto-bar-club-concept in Gent

Zoals nieuwe generaties media anders consumeren, zo doen ze dat ook met eten en drinken. Het lineaire model, waarbij de kok de volgorde en het ritme van het programma bepaalt, staat onder druk. Jonge tafelaars willen eten en drinken hoe en wanneer zij dat willen, ze springen met gemak van sushi over pizza naar op het vel gebakken zeebaars, ze willen porties om te delen, keukens die de hele avond open zijn, en wijnen per glas. En - o ja, bijna vergeten - het mag niet teveel kosten.

Ik begaf mij naar een van die nieuwe concepten, vastbesloten om mijn imago bij het jongere segment onder mijn lezers wat op te krikken. Baar wil niet alleen een plek om te eten zijn, maar ook een wijn- en cocktailbar, en (vanaf een bepaald uur) een club. De nieuwe god van de trendy horeca, Lieven Musschoot, is hier nedergedaald, samen met ontwerper Piet Hein Eek, en hun schepping mag er zijn. Het is acht uur 's avonds, de sfeer zit er al in, de jongelui van de bediening doen hun uiterste best om dit ambitieuze concept waar te maken. De muziek staat zo luid dat ik elk ogenblik verwacht dat het jonge publiek aan het swingen slaat. De keuken is - zoals dat hoort tegenwoordig - zichtbaar achter glas. Ik zie drie jonge, nog wat onzekere koks die allerhande ingrediënten manueel manipuleren, en hoop dat ze hun handen hebben gewassen.

Als je Baar heet, moet de drank van onberispelijk allooi zijn. Dat is het geval met de huischampagne Autréau, op de juiste temperatuur geschonken in een mooi glas (10 €). Tot mijn verbazing staat de wijnkaart van deze hippe tent gegraveerd in een zware koperen plaat: zou de iPad al passé zijn? 

De spijskaart bevat hoofdzakelijk gerechten om te delen, naast "Baarburgers" (15 € voor rund, vis en veggie) en enkele nagerechten (van 8 tot 10 €). Ik proef van rode biet en geitenkaas met wortel en mosterdsla (7 €), pizza met blauwe kaas, spinazie en notencrème (9 €), pizza met paddestoel, parmezaan, ham en (onwaarneembare) truffel (11 €), zeebaars met couscous, paprika en tonijnsaus (11 €), "patatas bravas" met tomatenpuree en look (5 €) en een "groententuintje" (sic) met bulgur, bonen en ajuincrème (5 €). Mijn oordeel? Het had slechter gekund. Maar ook veel beter. Qua versheid geen klachten, maar in techniek, presentatie en creativiteit werd het niveau van een feestje onder vrienden niet overstegen. De echte verrassing van de avond was een Australische pinot noir van het domein Stonier: blind kon je hem verwarren met een fijne bourgogne, en dat is zeldzaam in Australië (10 € per glas).

Keitoffe ambiance, hoor. Maar wat het eten betreft sluit ik mij aan bij de website die het heeft over "ware food porn": het had inderdaad weinig om het lijf.

 

Baar, Lange Violettestraat 94, 9000 Gent, tel. 0494/891 111, www.baar.be, gesloten van maandag tot woensdag, en op zaterdag- en zondagmiddagtoegevoegd op 23.11.2013