Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Waar wild eten in de Ardennen?

Foodnews

Waar wild eten in de Ardennen?

1. La Table de Maxime, Our 23, 6852 Our (Paliseul), trel. 061/23.95.10, www.tabledemaxime.be

De jonge Maxime Collard was sous-chef van De Karmeliet. Maar hij keerde terug naar het andere eind van België, diep in de Ardennen, naar zijn geboortedorp Paliseul, meer bepaald de kleine deelgemeente Our.
De plaatselijke aannemer Thomas & Piron, uitgegroeid tot een bouwbedrijf van meer dan duizend werknemers, kocht middenin het dorp een oude boerderij, die vervolgens met veel smaak en stijl gerenoveeerd werd. Daarin kon Collard zijn eigen restaurant onderbrengen.
Our is een Waalse oergemeente, met rustieke huizen en smalle straatjes tegen een steile helling. In La Table de Maxime is van die provinciale sfeer niets meer te merken. Alles heeft hier internationale allure: het magnifieke interieur, de kelners in strakke outfit, de eigentijdse muziek. De wijnkaart werd met kennis en passie samengesteld, de prijzen laten je toe een goede wijn te drinken zonder het gevoel te hebben dat je bestolen wordt. Ook de prijzen van de menu's zijn bijzonder redelijk. En de kwaliteit die je daarvoor in het bord krijgt, overtreft dit prijsniveau vele malen.


2. Le Cor de Chasse,  rue des Combattants 16-18, 6940 Wéris, tel. 086/21.14.98, www.lecordechasse.be


Eigenaar en kok Mario Elias is eigenlijk een Vlaming: hij woonde in Oostende tot hij acht was en verhuisde dan met zijn ouders naar de Ardennen. Zeventig procent van zijn clientèle bestaat overigens uit Vlamingen. Elias werkte onder meer in Château d'Hassonville, waarna hij in 2001 Le Cor de Chasse overnam dat hij geleidelijk renoveerde, samen met zijn echtgenote Aurore die ervaring opdeed in het bekende Le Sanglier des Ardennes in Durbuy. Nadien verhuisde hij naar een nog mooiere plek, waar hij nu zit. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is hier zonder meer uitstekend.


3. Les Pieds dans le Plat, Rue du Centre 3, 6900 Marenne, tel. 084/32.17.92, www.lespiedsdansleplat.be

In het het godvergeten Waalse dorpje Marenne, nabij Marche-en-Famenne, heeft kok Jean-Michel Dienst zijn restaurant ondergebracht in een met smaak gerenoveerd oud dorpsschooltje. Een blik op de spijs- en wijnkaart volstaat om te weten dat eten en drinken hier met de nodige ernst en passie worden benaderd. De prijzen voor de menu's zijn laag. Maar het niveau van de gerechten is hoog. Deze verhouding tussen prijs en kwaliteit kan je in Vlaanderen niet vinden.


4. Le Coq Aux Champs, Rue du Montys 71, 4557 Soheit-Tinlot, tel. 085/51.20.14, www.lecoqauxchamps.be


Heeft u ooit al van het dorp Soheit-Tinlot gehoord? Het ligt middenin het weidse glooiende landschap van de Condroz, een prachtige streek in Wallonië, niet echt in de Ardennen maar er wel vlakbij. Al sinds de jaren '70 kwam de lokale bevolking hier eten in het restaurant Le Coq Aux Champs, gevestigd in een rurale woning langs de N66. Het was echter aan vernieuwing en verjonging toe, en een jong koppel nam het over: Christophe Pauly, de kok, en zijn echtgenote Catherine, die de zaal doet. De woning werd grondig en met smaak gerenoveerd en amper twee jaar later veroverde Pauly een Michelinster, hij was toen 25. Hij heeft dan ook een gedegen opleiding gehad, in eigen land onder meer bij Eric Martin van restaurant Lemonnier, en in Frankrijk bij de befaamde Michel Troisgros, die nog altijd als "vriend van het huis" vermeld staat. De menu's zijn, zowel qua prijs als qua samenstelling, "an offer you can't refuse”. De wijnkaart is zonder meer schitterend.
Christophe Pauly werkt met uitstekende ingrediënten van uitgelezen herkomst en heeft gevoel voor smaakharmonie. Onder meer door een reis naar Azië is hij nog verder geëvolueerd, weg van de klassiek-Franse stijl. Hij heeft nu nog meer lichtheid en fraîcheur in zijn gerechten gebracht, wat het culinaire niveau nog verder heeft opgekrikt. Pauly heeft alles in zich om een van de beste koks van Wallonië te worden.

 toegevoegd op 03.01.2014