Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Eten bij Julia

Foodnews

Eten bij Julia

Is er een strijd tussen land en zee losgebarsten in Koksijde? Eerst opent Hendrik Dierendonck naast zijn bekende slagerij een restaurant, helemaal gewijd aan vlees: Carcasse. En nu is de al even bekende plaatselijke vishandel Mare Nostrum begonnen met een visrestaurant: Julia, zo genoemd naar de overgrootmoeder van eigenaar Angus Wittevrongel. Maar dat is niet alles. Michael Yates, de getalenteerde Britse chef van Carcasse, is er vertrokken. En waar gaat hij aan de slag? Bij Julia. En waar is Julia gelegen? Recht tegenover Carcasse. Kijk, als er zoiets spannends gebeurt aan onze Belgische kust, dan wil ik daar bij zijn. En onderweg speelt deze prangende vraag door mijn hoofd: kan Yates even goed overweg met vis als met vlees?

Wellicht hebt u nog nooit een interieur helemaal in het appelblauwzeegroen gezien: welnu, hier kan u deze rariteit bezichtigen. Voorts is er een bar met krukken, een terras, attente diensters, en zowaar baas Angus himself die aan het opdienen is (dat een vishandelaar naar een runderras is genoemd, is ook een rariteit, maar dit terzijde).

De huischampagne is Moët & Chandon, en vermits ik geen gesuikerde aperitieven drink, opteer ik voor een glas chablis dat al evenmin enthousiasme losweekt (€ 8). De wijnkaart in zijn geheel is trouwens geen hoogvlieger: zou Angus van mening zijn dat zijn vissen en zeevruchten volstaan voor ons culinair geluk? De schotel met "snoepjes van de zee" is in elk geval in een oogwenk leeg (€ 20 voor 2 personen).

Bouillabaisse is zowat het gevaarlijkste gerecht dat je in een visrestaurant kunt nemen: je weet nooit wat er allemaal in gekieperd wordt. Maar hier gaat het om een verzorgde versie met precieze smaakdefinitie en een stuk staartvis van topkwaliteit (€ 18). Drie gegrilde sardienen blaken al evenzeer van versheid, en worden gecombineerd met ontvelde tomaat en walnoot (€ 12). Dan komt het duurdere werk eraan: een moot zeebaars, perfect gebakken en mooi gekorst aan één zijde, met pompoen en chorizo (€ 34), en een moot tarbot, gegrild aan de graat, met aardappelen in de schil en een kreeftbéarnaise die ik liever apart had gekregen dan middenin het bord (€ 42). De crème brûlée is ijskoud en was beter in de koelkast blijven staan (€ 9).

Yates kan hier werken met uitmuntende producten van de zee, maar in zijn bereidingen hanteert hij een heel andere culinaire stijl dan in Carcasse: klassieker en burgerlijker, wellicht aangepast aan het oudere clientèle dat hier aan tafel zit. Voor wie van zilte, lichte en frisse smaken houdt, zijn er verschillende soorten oesters en plateaus met zeevruchten.

Julia, Arthur Vanhouttelaan 2, 8670 Sint-Idesbald (Koksijde), tel. 058/62.66.65, www.julia-baaldje.be ("Baaldje" is de naam die men hier aan Sint-Idesbald geeft, nvda), gesloten op dinsdag en woensdagtoegevoegd op 24.08.2015