Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Creatief

Foodnews

Creatief

Zelfs al ben je geen voltijds vegetariër, je moet al blind zijn om de vele creatieve mogelijkheden van de vegetarische keuken niet te zien. Waar anders dan in groenten en fruit vind je die rijkdom aan kleuren, geuren, smaken en vormen? Daarom is het merkwaardig dat je zo zelden culinair plezier beleeft in vegetarische eethuizen.

Julie Van den Kerchove (27) brengt daar verandering in. Zij kwam door problemen met haar gezondheid in aanraking met "raw food", een culinaire visie die alleen bij verse groenten en fruit zweert en niets verhit boven 50° C, om vitaminen, mineralen en smaak optimaal te behouden. Ze trok naar Californië en volgde daar een opleiding tot "raw food"-chef. Die professionele achtergrond merk je. Ondanks de vele culinaire beperkingen die ze zich oplegt (ze is ook veganiste), tovert Julie verrassend creatieve en smakelijke gerechten op de tafel: kleurrijk, zuiver, licht en gevarieerd. En ook goedkoop: 18, 39 en 49 euro voor 2, 4 en 6 gangen.

Ik proefde van een energieke mengeling van mango, spinazie, salade en avocado, die je naar eigen goeddunken kon oppeppen met een pittige dressing van mosterd en miso. Fijne schijfjes rode biet deden dienst als open ravioli, bestrooid met kiemscheuten,  daartussen zat een crème van bieslook en "roomkaas" gemaakt van noten. Een zacht sesambroodje bevatte een "steak" van champignon en zonnebloempitten, augurk, ui, salade en cashew-mayonaise. Een pikante kokoscurry werd opgediend in vier aparte kommetjes zodat je hem zelf kon samenstellen: gemarineerde groenten, gekiemde quinoa, falafel met Indische garam masala-specerijen en een chutney van mango en gember. Alleen de nagerechten - een monotone spie "cheesecake" met limoensmaak en een te compacte brownie met vanilleijs - vielen wat uit de toon. Ook de wijnselectie sluit niet aan bij het concept, al probeert een biolabel hier en daar die indruk te wekken. Ooit al van natuurlijke wijnen gehoord, Julie?

Het bevalt mij wel dat Essence haar strikte culinaire leer niet in een soort strafkamp predikt, maar in het trendy kader van een voormalige designzaak, waar een dj hippe clubmuziek de eetzaal instuurt. Niet zo verwonderlijk, want Julie associeerde zich met Bart Roman (33), een jongeman die zijn zakelijke ambities in het nachtleven waarmaakte. Dat associeer ik niet meteen met een gezonde levensstijl, hoewel ik mij nog nauwelijks aan escapades in die wereld waag en dus best gemist kan hebben dat daar nu ook sap van boerenkool gedronken wordt. Roman werd in elk geval vegetariër en kwam Julie tegen op een workshop. Voorlopig noemen ze hun samenwerking een "pop-up" om te zien of het aanslaat. Van mij hebben ze alvast een fan gemaakt.

Essence, Steendam 74, 9000 Gent, tel. 0471/020 020, www.essence-cuisine.com, open van donderdag tot zondag (voorlopig tot 30 juni)

 toegevoegd op 26.04.2014