Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Gezond eten èn culinair genieten: kan dat?

Foodnews

Gezond eten èn culinair genieten: kan dat?

In de schaarse momenten dat ik niet aan een tafel zit te smikkelen, durf ik wel eens diepere gedachten over mijn vakgebied te ontwikkelen. Zoals: zijn koks wel bezig met onze gezondheid? Met hun roem en glorie, dat zeker. Ze willen ons verrassen en verrukken, en tonen hoe creatief en virtuoos ze wel zijn. Anderen gaat het vooral om het verwerven van een inkomen. Maar al wie regelmatig uit eten gaat, kent het fenomeen van de bezwaarde maag, en andere stoornissen van onze digestie die ik aan uw verbeelding overlaat.

Pol Grégoire (57) is een kok die al meer dan tien jaar geleden zijn klassieke scholing in vraag stelde. Gesteund op de voedingswetenschap gooide hij niet alleen de hele boter-, room-, eieren- en bloemkeuken overboord, maar ook het algemeen aanvaarde principe dat voedsel gekookt moet worden: "Het vernietigt vitaminen en mineralen in onze voeding en maakt toxische stoffen vrij." Als eerste in ons land introduceerde hij gerechten met rauwe ingrediënten in zijn restaurant Tan in Brussel, waar hij intussen weg is. Hij geeft nu workshops over zijn concept van "vitale voeding" in zijn huis in Ittre.

Daar ontmoetten Candice Fallon (41) en Coralie Rutten (38) hem, twee dames die besloten om een restaurant volgens zijn visie te openen. Ze wierven een kok aan, Guillaume Gomez (34), die ook door Pol Grégoire werd opgeleid. De locatie is prima, middenin een wijk van "bourgeois bohémiens" die zich graag troosten met het idee dat ze de stress van het verdienen van geld in balans kunnen brengen met natuurlijke voeding.

Ik was evenwel niet onder de indruk van een wat slordige en saaie "lentesla" met bloemblaadjes, radijs en crème van macadamia, een noot met het hoogste gehalte aan onverzadigde vetten (€ 18). Maar dan ging het niveau omhoog. Ongekookt voedsel betekent niet dat het volledig rauw moet zijn, zolang het maar gaar wordt onder de kooktemperatuur. Dat lag de kok kennelijk beter, want gestoomde makreel in een bouillon van paddenstoelen met lente-ui en wakame was een geslaagd gerecht, net zoals een "taartje" van volle rijst en groene kruiden, met wortel, venkel en een crème van gedroogde tomaat (beide € 19). Het bewijs werd geleverd: van gezonde voeding kan je ook genieten.

Plezier in het glas was er eveneens: crémant de Bourgogne van Tripoz als aperitief (€ 8), gevolgd door een poulsard uit de Jura van Buchot (€ 7) en een cabernet franc uit de Loire van Domaine des Sablonnettes (€ 5). Chocoladecake met coulis van aardbeien en gedroogde peer was dan weer een wat trieste afsluiter (€ 8).

YAG staat voor "You Are Great". Met wat meer professionele toewijding en discipline kan dit binnenkort ook op het eethuis zelf slaan.

 

YAG, Washingtonstraat 59, 1050 Brussel, tel. 02/538.65.80, elke middag en op woensdagavond open

 toegevoegd op 07.06.2014