Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

12 informele restaurants met topwijnkaarten

Foodnews

12 informele restaurants met topwijnkaarten

Geen sterren, wel topwijnen.

Er is al heel wat inkt gevloeid over de prijs van wijnen in restaurants. Wie een topwijnkaart zoekt, is meestal aangewezen op sterrenzaken, en dan moet je er niet aan denken een echt goede wijn te vinden tegen een redelijke prijs.
Vandaar dat we op zoek gingen naar informele restaurants zonder sterren, zelfs brasserieën en bistro's, waar je toch een topwijnkaart vindt, met redelijke prijzen.
De rangschikking is louter alfabetisch.

 Brasserie Latem, Kortrijksesteenweg 9, 9830 Sint-Martens-Latem, tel. 09/282.36.17, www.brasserielatem.be

Is kok en eigenaar Peter Van den Bossche een wijnliefhebber? Dat is een understatement. Hij is een wijngek, -fanaat, en -maniak. In zijn brasserie wordt geen topgastronomie geserveerd, wel topwijnen. Eigenlijk maakt de weergaloze kaart van meer dan 700 verschillende wijnen je ongelukkig, vanwege al die schitterende flessen die je niet kan proeven. Ze staan overigens geklasseerd per druivensoort, niet per regio. Alles wat goed is, komt aan bod, zowel Oude als Nieuwe Wereld, bekende en minder bekende streken, lokale en internationale druivensoorten. Zijn er dure kleppers bij? Zeer zeker. Maar een beetje wijnliefhebber vindt hier altijd wel een koopje. Je kan de wijnen trouwens ook aankopen. Bestellen kan zelfs via de website.

 Caffè Al Dente, Dekenijstraat 87, 1190 Ukkel, tel. 02/343.45.23, www.caffealdente.com

Je verwacht het niet in deze simpele Italiaanse osteria, maar hier vind je de beste Italiaanse wijnkaart van ons land. Alle regio's en de beste domeinen zijn vertegenwoordigd. Gravner en Radikon uit Friuli. Cos en Terre Nere uit Sicilië. 

Giacosa, Rinaldi, Mascarello, Altare, Clerico, Aldo en Giacomo Conterno uit Piemonte. Montevertine, Monsanto, Poggio Scalette, Poggio di Sotto en Poliziano uit Toscane. Enzovoort. Een tiental wijnen kan je per glas krijgen. In de aangrenzende winkel kan je de wijnen kopen. Drink je ze in het restaurant, dan wordt er gewoon

10 € bovenop de winkelprijs aangerekend: een toe te juichen initiatief. Het zal niet verbazen dat eigenaar Michele Rosa Italiaanse roots heeft (zijn vader is een Italiaan, zijn moeder een Belgische). Hij wordt bijgestaan door Stefan Dolhain van Wine Wizard, een wijnmakelaar die zich gespecialiseerd heeft in Italiaanse wijnen.

 Les Eleveurs, Basiliekstraat 136, 1500 Halle, tel. 02/361.13.40, www.les-eleveurs.be

Sinds ze Lady Chef of the Year werd, stond de jonge Sofie Dumont al vaak in de belangstelling. Naast haar staat iemand die minder bekend is: Andy De Brouwer, telg van de vierde generatie die dit familiale hotel-restaurant uitbaat, en een verwoed wijnliefhebber. Dat zie je niet alleen aan de uitgebreide Europese wijnkaart en de grote namen uit Bordeaux en Bourgogne van oudere jaargangen. Een gepassioneerde sommelier herken je ook aan wijnbouwers die je minder vaak op wijnkaarten aantreft: Kreydenweiss uit Elzas, Dupasquier uit Savoie, Hauvette uit Provence, Tissot uit de Jura ... Ook minder bekende Europese wijnlanden komen aan bod: Griekenland, Hongarije, Slovenië, Zwitserland ... En natuurlijk ook de grote liefde van De Brouwer: Portugal, dat met een sterke selectie vertegenwoordigd is.

 Het Genot op den Berg, Bovenstraat 4, 9680 Maarke-Kerkem, tel. 055/30.35.56, www.genotopdenberg.be

Al 15 jaar doet wijnliefhebber Pol Vergucht de eenvoudige eerlijke keuken van zijn echtgenote alle eer aan met een uitgelezen selectie van wijnen tegen even eerlijke prijzen. Vlamingen drinken graag Frans, dus is Frankrijk prominent aanwezig. Met grote klassiekers uit Bordeaux en Bourgogne van jaargangen en tegen prijzen die je vandaag zelfs in de handel niet meer kan vinden. Ook andere Europese landen komen met sterke selecties aan bod. En zelfs de Nieuwe Wereld is tot in het landelijke Maarke-Kerkem doorgedrongen. Enkele tips? De fijne Pouilly-Fuissé 2007 van Domaine La Soufrandise: 39 €. De schitterende sauvignon blanc 2004 van het Oostenrijkse domein Sattlerhof: 33 €. Een jonge Chinon 2008 van Baudry: 22 €. Château Colombier-Monpelou 2000 uit Pauillac: 39 €. Altijd leuk als er ook goede halve flesjes op de kaart staan, zoals Chablis 2005 van Bessin: 18 €.

 The Glorious, De Burburestraat 4A, 2000 Antwerpen, tel. 03/237.06.13, www.theglorious.be

Toen het prestigieuze Kasteel Withof vorig jaar de deuren sloot, keerde directeur Jurgen Lijcops terug naar zijn roots als sommelier. Hij opende een trendy bistro-wijnbar in hartje Antwerpen, waar je verzorgde gerechten kan eten èn schitterende wijnen kan drinken, waarvan vele per glas. Lijcops leerde in het dure Withof dat prijs altijd een rol speelt, zelfs voor wie het kan betalen. Hij heeft zijn wijnkaart dan ook ingedeeld in prijsklassen (tot 40 €, tot 80 € en daarboven). De meeste wijnen, een honderdtal, blijven onder de kaap van 80 €. Maar daar zitten al kleppers bij: Franse legendes als Sociando-Mallet, Domaine du Chevalier, Château Simone en Château de Pibarnon, Spaanse toppers als Remirez de Ganuza en Artadi, Italiaanse grootheden als Grasso, Altare, Cos en Castello di Ama, en Duitse wijnartiesten als Künstler en Löwenstein. Het leuke aan The Glorious is dat je ook gewoon kan binnenspringen voor een glas aan de toog. Zin in een topchampagne, perfect gekoeld en geschonken? Hier ben je aan het juiste adres.

 Lotus Root, Stationsstraat 33, 9810 Eke-Nazareth, tel. 09/280.07.77, www.lotusroot.eu

Dat je in een klein dorp als Eke een Californische wijnkaart van dit niveau aantreft, is verrassend. Of toch weer niet, als je weet dat de sommelière, Caroline Buensalido, van Amerikaans-Filippijnse komaf is. De lijst van Californische domeinen is indrukwekkend, met namen als Shafer, Opus One, Patz & Hall, Caymus, Seghesio, Stag's Leap, Ridge, Bonny Doon en Au Bon Climat. Buensalido is de echtgenote van kok Jan Verhelst, die al vroeg besefte dat de culinaire lamp niet meer brandde in Frankrijk en Italië, en naar Californië trok om nieuwe ingrediënten en technieken te ontdekken. De wijnkaart van Buensalido speelt daar op in, met veel aandacht voor Amerika en de rest van de Nieuwe Wereld. Maar ook in Europa verlaat ze de begane paden en stelt ze een sterke, persoonlijke selectie voor. Zelfs Libanon en China komen aan bod. En de reeks van topsakes is zonder meer uitmuntend. Ruim 20 wijnen kunnen per glas gedegusteerd worden.

 Olijfboom, Noordstraat 3, 8630 Veurne, tel. 058/31.70.77, http://users.telenet.be/olijfboom

Olijfboom ziet eruit als een gezellige taverne, maar de wijnkaart lijkt op die van een toprestaurant. Alleen zijn de prijzen een stuk redelijker. De grootste Franse namen passeren de revue: Bollinger en Krug uit Champagne, Raveneau en Dauvissat uit Chablis, Coche-Dury en Leflaive uit de Côte d'Or, Chave uit de Rhônevallei, Trimbach en Deiss uit de Elzas, Mouton-Rothschild in 10 jaargangen ... Maar ook uit andere landen van de wereld werd een mooie selectie gemaakt. Uit Italië: Monsanto, Isole e Olena en Sassicaia. Uit Zuid-Afrika: de Trafford en Waterford. Uit Californië: de legendarische Montebello van Ridge, en zelfs de cultwijn Harlan. In het oog springt een reeks zeldzame wijnen van Vega Sicilia, het topdomein in Spanje. En een reeks oude porto's tot 1970. Hier denkt men ook aan wat in andere restaurants vaak vergeten wordt: een ruime keuze in halve flessen (meer dan 20 referenties in wit en in rood).

 Pazzo, Oude Leeuwenrui 12, 2000 Antwerpen, tel. 03/232.86.82, www.pazzo.be

"Pazzo" betekent "gek". Zo is eigenaar en sommelier William Wouters: gek van wijn (en ook een beetje gek tout court). In 1992 al werd hij uitgeroepen tot beste sommelier van België. Hij eindigde ook verdienstelijk bij de eerste tien op het Europese en het Wereldkampioenschap. Met 170 wijnen uit 30 verschillende landen is dit een van de meest originele en gevarieerde wijnkaarten van ons land. In Pazzo wordt immers "fusion" gekookt, met ingrediënten uit alle hoeken van de wereld. En voor alles wil William een gepaste wijn hebben, die hij stuk voor stuk "bangelijk" vindt. De kaart is niet in regio's, maar in smaakstijlen ingedeeld. En hoe! Krachtige wijnen heten "à la façon de Arnol Schwarz", de zoete wijnen worden "stickies" genoemd, kelderresten komen uit "Ali Baba's schatkamer" en er zijn ook "elegante mannequins op de catwalk". Boven Pazzo is - jawel - een wijnbar. En William is getrouwd met - hoe kan het  anders? - een wijnbouwster, Filipa Pato uit Portugal.

 Roosenberg, Patotterijstraat 1, 9250 Waasmunster, tel. 03/722.06.00, www.roosenberg.be

Niet alleen is Roosenberg een van de beste brasserieën van ons land, je vindt er ook een van de beste wijnkaarten. Manager Bruno De Wilde maakt er een erezaak van om zijn wijnkaart van meer dan 400 referenties voortdurend aan te vullen met het beste van wat op de markt verkrijgbaar is. De focus ligt op Europa, maar daarin gaat hij verder dan de traditionele wijnlanden. Zo komen ook Kroatië, Hongarije, Oostenrijk, Zwitserland en Griekenland aan bod (met zowaar een Zwitserse pinot noir van het uitmuntende domein Gantenbein, en de prachtige xinomavro van Alpha Estate uit Griekenland). Van sommige grote domeinen presenteert De Wilde verschillende jaargangen. Interessant - en eigenlijk een must voor elke brasserie - is een mooie selectie in halve flessen.

 Siphon, Damse Vaart Oost 1, 8340 Damme, tel. 050/62.02.02, www.siphon.be

Jan Callewaert, zoon van eigenaar Franky, behoort tot de vierde generatie van deze traditionele familiale brasserie. De passie voor wijn leeft kennelijk al lang in de familie, want Siphon heeft een van de weinige wijnkaarten in dit land waar je gerijpte wijnen kan drinken tegen een redelijke prijs. Pommard 1990 van J.M. Boillot en Volnay 1995 van Marquis d'Angerville, beide premiers crus in Bourgogne: 65,50 €. Château Magdelaine 1995, premier grand cru classé in Saint-Emilion: 57,80 €. Château Calon Ségur 1996, grand cru classé in Saint-Estèphe: 64,50 €. Château Haut-Bailly 1989 en 1990: 56 €. En zo gaat dat maar door. Ook in de minder bekende streken gebeurde de keuze deskundig: Château Grand Renouil uit Canon-Fronsac van het uitmuntende jaar 1998 kost slechts 34,80 €. Een grote wijn bij een eenvoudig smakelijk gerecht, dat kan hier nog.

 Au Vieux Port, Napelsstraat 130, 2000 Antwerpen, tel. 03/290.77.11  

Alles in deze wijnkaart wijst op kennis en passie. En uit de keuze van domeinen blijkt een neus voor wijnen die minder bekend (en dus minder duur) zijn, maar wel topniveau halen. Vele daarvan hebben enkele jaren flesrijping achter de rug, wat steeds zeldzamer wordt in restaurants. Neem de Vouvray 2006 van Domaine du Clos Naudin, een schitterende chenin blanc, fluwelig en versmolten: 36 €. De Pinot Blanc 2006 van Kreydenweiss: 29 €. De witte Lirac 2006 van Château de Ségriès: 30 €. De rode Lirac 2005 van Domaine d'Arbousset: 32 €. De mineralige La Jasse 2007 uit Languedoc: 37 €. Een klassieke bordeaux of bourgogne vind je al vanaf 35 à 40 €. Opmerkelijk en uniek: je kan bijna alle wijnen op de kaart ook per glas proeven. Laat zogenaamde toprestaurants daar maar eens een voorbeeld aan nemen.

 Vin Perdu, Steenweg op Mol 114, 2360 Oud-Turnhout, tel. 014/72.38.10, www.vinperdu.be

Vin Perdu heeft zijn naam niet gestolen. Je verliest je makkelijk in de gevarieerde wijnkaart met ruim 200 referenties van over heel de wereld (met focus op Europa). Ruim 10 wijnen zijn per glas verkrijgbaar. De kaart is ingedeeld in smaakstijlen: bijvoorbeeld "licht, droog, fris en fruitig" voor de witte wijnen, "krachtig, pittig en vol" voor de rode. Handig voor de wijndrinker die niet over een encyclopedische kennis beschikt. Als je denkt aan het eind van de wijnkaart te zijn gekomen, volgt nog een reeks topdomeinen uit Bordeaux van jaargangen die teruggaan tot de jaren 80. Let op, het gaat om wereldtoppers als Angélus, Pavie, Haut-Brion, Mouton-Rothschild, Lafite-Rothschild, Margaux, Montrose, Cos d'Estournel, Léoville-las-Cases en d'Yquem. Gepeperde prijzen zijn dus onvermijdelijk. Leuk om naar te kijken, en dan toch maar een wijn uit het eerste gedeelte van de kaart te bestellen.toegevoegd op 01.10.2012