Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Nonam

Foodnews

Nonam

Hoe zal de restauratie er in de toekomst uitzien? Gaan we steeds meer gecombineerde eetconcepten zien, die al vòòr corona her en der in steden uit de grond rezen? Een restaurant dat tegelijk dienst doet als kruidenier of bakkerij, waar je een kaas- en charcuteriestand vindt, een wijnshop, een traiteurtoog of een comptoir met ingrediënten van de leveranciers van de chef: het klinkt niet meer zo gek nu we weten dat de inkomsten van een eetzaal tot nul herleid kunnen worden als God weet welk virus weer eens toeslaat. "We moeten alles herdenken", verzuchtte een chef onlangs tegen mij. Dat vond ik een goede samenvatting.

Horeca-ondernemer Arne Van Wambeke en chef Karel Van Oyen moesten in sneltempo het een en ander herdenken. Uitgerekend enkele weken vòòr dit virus de hele horeca op slot deed, openden zij een ambitieus concept: restaurant, wijnbar, brunchplek en boetiekhotel onder één dak en één naam (een omkering van de naam van Van Wambekes dochter).

Dat is ook een gecombineerd concept, zou je kunnen zeggen, ware het niet dat de vier onderdelen gelijktijdig getroffen werden door de lockdown. Dus werd in allerijl een eetconcept gelanceerd dat geen samenscholing van klanten vergt: de afhaal- en leverbare sharingboxen. Daar verwacht ik wel wat van, want Karel Van Oyen bewees eerder al in bistro Vinto in Kruishoutem dat hij een uitstekende kok is.

De box bevat een keur aan creatieve wereldse gerechtjes die meteen optimistisch stemmen: van gravlax met dille-yoghurt en tortilla met tomatensalsa, over spring roll met Thaise vinaigrette en aubergine met miso, granaatappel en feta, naar gelakt melkvarken met rijst, om te besluiten met een citroentaartje en een brownie. Voldoende voor een avondvullend menu, waarvan de prijs zich evenwel kan meten met die van een menu op restaurant (€ 45 per persoon, ook verkrijgbaar in een vegetarische versie).

Inbegrepen zit een cocktail, geshaket door bartender Jurgen Nobels, in 2015 nog verkozen tot Bartender van het Jaar. In de wijnafdeling treffen we eveneens een klepper aan: Joery De Lille, ooit nog sommelier bij meester Horseele in Gent, en bekroond tot Beste Sommelier van België in 2016. Een aantal van zijn geselecteerde wijnen uit Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk en Libanon, normaal voorzien voor de Nonam wijnbar, kan je nu in takeaway bestellen (vanaf € 21 per fles).

Zullen deze talentvolle kerels na de lockdown van de horeca opnieuw overgaan tot de orde van de dag? Of toch een gecombineerd concept overwegen? Karel Van Oyen heeft alvast gedemonstreerd dat hij zowel in een restaurant als in takeaway mensen gelukkig kan maken.  


Nonam, Sluizekenkaai 1, 9000 Gent, tel. 09/329.49.14, online bestellen via karelvanoyen.be, levering in regio Gent, afhaling van dinsdag tot zondag van 12 tot 20 u.toegevoegd op 01.06.2020