Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Gazzetta

Foodnews

Gazzetta

Je moet je nooit afvragen of het open is: elke dag van half negen 's ochtends tot elf uur 's avonds, zondag van 11 tot 16 uur. Service coupé? Kent men hier niet. Tussen ontbijt, lunch en diner ben je ook welkom voor een koffie, een snack, een glas wijn.

Dat laatste is op zich al een feest, want de wijnkaart is waanzinnig goed, helemaal gewijd aan Italië, met vele wijnen per glas. Ook de spijskaart is Italiaans, met een beperkt maar aantrekkelijk repertoire van eenvoudige dagverse gerechten, zodat de keuken niet overbelast wordt en de klanten niet lang moeten wachten. Die keuken is trouwens open, wat de gezellige sfeer nog versterkt. En de prijzen zijn laag.

Kortom, Gazzetta - een bijhuis van het in Brussel alom bekende Caffè Al Dente - heeft alle kenmerken van de eetplek van de toekomst: eenvoudig, informeel, levendig, kwalitatief en goedkoop.

Zo'n concept leent zich niet tot reservaties: alweer een zorg minder. Al zullen sommigen het vervelend vinden dat ze niet nu-meteen-onmiddelijk een plaats hebben. Bekijk het van de positieve kant: je hoeft op geen uur meer te kijken. Of je komt gewoon vroeg genoeg vòòr de middag- of avondservice begint. Of net wat later, als de eerste tafels weer vrij komen. Want hier word je niet weggestuurd, mensen wachten binnen of buiten tot er plaats is, wat overigens geen straf is als je intussen kan nippen van een glas uitstekende wijn. De hoge stoelen en tafels en de vlotte service maken dat niemand hier uren blijft hangen.

Wat een verschil met het vol-is-vol-principe van de meeste restaurants. Daar moet je niet proberen uit te leggen dat je graag om half zeven komt en dat je weg zal zijn vòòr de eerste gasten met reservatie eraan komen. Of dat je een tafel na de eerste shift wil. Gazzetta heeft makkelijk twee tot drie keer na elkaar een vol huis. Geen wonder dat de prijzen hier zo laag kunnen zijn.

Zoals die van een uitmuntende schuimwijn uit Franciacorta, gemaakt volgens de champagnemethode, en véél beter dan heel wat huischampagnes die je elders krijgt (€ 8). Vervolgens verschijnt een plank vol fantastische porchetta, coppa en salami, vergezeld van een zeldzaam goed in Italië: uitstekend brood (€ 9,90).

De pasta del giorno is bucatini, perfect al dente, met tomaat en guanciale, vlees van de kinnebak van het varken (€ 14). Pascale Naessens zou het wat vettig vinden, denk ik. Meus zou er niet om malen. Wat ik ervan vind? Het is al op.

Ik moet mij reppen om mee te plukken van de reepjes verrukkelijk Simmenthal rundsvlees, vermengd met rucola, olijfolie en azijn (€ 16,50). "Iets teveel azijn" zou ik normaal geschreven hebben, maar ik ben te gelukkig vanavond. Dit is een plek naar mijn hart.

 

Gazzetta, Langehaagstraat 12, 1050 Brussel, tel. 02/513.92.13, www.gazzetta.be, elke dag open van 8.30 tot 23 u., zondag van 11 tot 16 u.

 toegevoegd op 28.10.2015