Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Mama Thai

Foodnews

Mama Thai

Nee, mocht het mij niet aangeraden zijn door een betrouwbare bron, dan was ik er niet voor naar De Panne gereden. En mocht ik er toevallig toch zijn beland, dan was ik er niet naar binnen gegaan. Daarvoor lijkt dit te veel op een West-Vlaamse taveerne die met behulp van enkele exotische beelden en een aangepaste klankband omgetoverd werd tot een Thais eethuis.

De West-Vlaming Laurenzo Moerman dient op, en is getrouwd met een Thaise, Kanteeya Seetrairat, die in de keuken staat: de liaison zou Jambers in zijn jongere jaren zeker geïnteresseerd hebben. Mij niet, zolang het eten maar goed is. Naar verluidt werd Seetrairat recentelijk opgenomen als Toque Blanche (potentiële opvolger) in De Orde van de 33 Meesterkoks van België. Al ben ik niet zeker of dat nog iets voorstelt.

De wijnkaart getuigt in elk geval van enig culinair inzicht: de wijnen werden niet lukraak gekozen maar in functie van de Thaise keuken (zoals een prima Côtes du Roussillon Villages van Régis Boucabeille voor € 29). Een plaatselijke wijnhandel heeft zich van deze taak gekweten, want Moerman lijkt mij eerder een biertype, verwant met de tapkranen die achter de bar te zien zijn.

Op de spijskaart staan naar Aziatische gewoonte een veertigtal genummerde gerechten, wat altijd zorgt voor enige twijfel omtrent de versheid. Maar buiten de kaart blijken er deze ochtend kokkels en scheermessen te zijn gearriveerd, die bereid worden in een zoetzure chilisaus (€ 17). Met mijn betrouwbare bron in het achterhoofd durf ik ze te bestellen. De zeevruchten zijn inderdaad vers, de saus had naar mijn mening minder overvloedig, minder zoet en minder vet mogen zijn. Gelukkig wordt ze opgepept met verse koriander en grof versneden chilipeper met zaadjes, die ik wijselijk laat liggen om te vermijden dat de brandweer van De Panne moet uitrukken.

Aan de overkant van de tafel werd een voorzichtiger keuze gemaakt met de gekende lenterolletjes, die - net zoals garnaalkroketten in een Vlaamse brasserie - een goede test zijn voor een Thais eethuis (€ 9,50 voor 4 stuks). Ze maken minder indruk op mij dan de overvloedige porties die hier, gerecht na gerecht, op de tafel belanden. Zoals een salade van deskundig gegrild rundsvlees met Thaise kruiden (€ 15,90) en een mix van nog knapperige groenten in een rode curry met kokosmelk (€ 14,50).

Geen enkel gerecht is hier duurder dan € 17 (op één gerecht van € 21 na). En lage prijzen in combinatie met grote porties doen het altijd goed bij de Vlaming, vooral bij de westelijke subspecies.  Het succes van deze familiale Thaise keuken verwondert dan ook niet, al kan ze aan verfijning winnen.

 

Mama Thai, Veurnestraat 309, 8660 De Panne, tel. 058/62.80.01, www.mama-thai.com, gesloten op woensdag en donderdagtoegevoegd op 20.02.2016