Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Balthazar

Foodnews

Balthazar

Dat de sterrenchef Yves Mattagne en ondernemer Serge Litvine (van onder meer La Villa Lorraine) een nieuwe brasserie hebben geopend in Knokke-Heist, verwondert mij niet: beiden hebben een voorliefde voor klanten met koopkracht. Te veel moeten ze daar niet van verwachten. De welgestelde burger is niet altijd happig om veel uit geven aan vluchtige genoegens als eten: je kan er niet op speculeren dat het in waarde stijgt, en in tegenstelling tot auto's en golfsticks levert het je geen blijvend maatschappelijk aanzien op. Hoogstens kan je er op rekenen dat je gezien wordt bij het verorberen van een portie kaviaar, want dat staat hier natuurlijk op de kaart. Schenk eerst maar eens champagne op de juiste temperatuur alvorens met die viseieren uit te pakken, denk ik dan (€ 11 voor een glas lauwe Laurent-Perrier). De bliksardienen "Ramón Franco" die als aperitiefhapje worden aangeprezen, zijn wel uitmuntend (€ 14).

Balthazar is een chique brasserie, al spreekt de locatie onder een appartementencomplex niet tot de verbeelding.  Maar de grote open keuken en twee mega-braadspitten zetten de maagsappen meteen in werking. Al dreunt er de hele tijd een lounge beat doorheen het etablissement wat doorgaans mijn honger verpest.

Een brasserie aan de kust moet in staat zijn een zeetong van prima kwaliteit aan te kopen, op deskundige wijze te bakken zonder de fijne smaak en textuur te verknoeien, en dan strak en met licht knisperende korst op te dienen: het gebeurt hier allemaal tot in de perfectie, wat gezien de prijs wel verwacht mag worden (€ 40). Extra pluspunt: de borden zijn warm. Alleen het banale groen erbij toont alweer aan dat koks de kunst van een boeiende en goed op smaak gebrachte salade niet meer kennen, of er gewoon geen aandacht aan willen besteden.

Intussen zie ik dat de keukenchef Laurent Vandekerckhove (29), overgekomen vanuit het restaurant Savarin in Oostende, te veel nonchalance en te weinig concentratie aan de dag legt. Gelukkig beschikt hij over toegewijde hulpkoks, en mag hij hier met uitstekende apparatuur en producten werken. Zo heeft hij het voorrecht om zijn klanten te kunnen verwennen met een aan het spit gebraden, sappige, goudgele Mechelse koekoek met krokant vel (€ 44). Aanbevolen voor twee personen is die eigenlijk groot genoeg voor vier. Behalve als ik erbij ben, want van zo'n succulente kip kan ik maar niet genoeg krijgen. Jammer dat de chef haar geruime tijd vòòr het opdienen versnijdt en de stukken warm houdt, waardoor het vel weer slap wordt. Ook de groenten zijn slap geworden van het druipvet waarin ze gebakken werden. En de frieten? Goed maar niet uitstekend. Wat tegelijk mijn globale oordeel over deze brasserie samenvat.

 

Brasserie Balthazar, Gilbert Decockstraat 1, 8300 Knokke-Heist, tel. 050/95.08.85, www.brasseriebalthazar.be, gesloten op woensdag en donderdagtoegevoegd op 02.10.2016