Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Chez Richard

Foodnews

Chez Richard

Als u eens wilt ontsnappen aan het vaste ritueel om uit eten te gaan - vooraf reserveren, op het afgesproken tijdstip opdagen, minimum drie of vier gangen moeten eten, bij elke gang een omstandige toelichting krijgen, wachten op elk gerecht - dan moet u eens bij Chez Richard passeren. Daar beleeft u de bistro zoals hij oorspronkelijk bedoeld werd: als ontmoetingsplek, elke dag van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, voor iedereen die iets wil drinken of eten of beide. Ontbijt, lunch, 's avonds kleine gerechten delen, alleen iets drinken: het kan hier allemaal. Dat blijkt aan te slaan: terwijl restaurateurs regelmatig tegen halflege eetzalen aankijken, trekt dit simpele eetcafé elke dag volk van allerlei slag. Is er geen plek om te zitten, dan blijft men hier gewoon rechtstaan, het glas in de hand.

Wie zit er achter deze wonderlijke heropleving van dit vroegere stamcafé van galeristen en antiquairs van de Zavel? Ze heten Fanny Schenkel, Sadri Rokbani, Thomas Kok en Mallory Saussus, het viertal dat ook verantwoordelijk is voor het succes van bistro Chez Franz in de bovenstad. Dat moest ook in de benedenstad lukken! Ze namen het café over, renoveerden het met behoud van de nostalgische sfeer, zetten één persoon achter de toog, één persoon ervòòr, één persoon in de piepkleine keuken, et en avant la musique, zoals ze in Brussel zeggen. Trouwens, de muziek is hier bijzonder goed.

Niet kunnen reserveren heeft een voordeel: je valt gewoon binnen wanneer het je zint. Anderzijds ben je niet zeker van een plek aan tafel. Maar bij mooi weer valt dat mee: iedereen wil buiten zitten, binnen is het leeg. Geen probleem voor mij, terrassen transformeren toch tot rookruimtes, en daarin eten en drinken reken ik tot de onverdraaglijke kwellingen des levens. Zeker als de huischampagne de voortreffelijke Drappier Brut Nature is (€ 10). Al even voortreffelijk - en zeldzaam voor een café - is de selectie van witte en rode wijnen, waaronder een aantal per glas (€ 3,50 tot € 6,50). Helaas werd de rode getroffen door de klimaatopwarming, ik pleit voor dringende actie onder de vorm van een wijnklimaatkast.

Chez Richard zal geen foodies overtuigen om likes in hun digitale netwerk te verspreiden,  intussen smul ik ongestoord analoog van een smakelijke kleine hamburger (€ 5), lekker krokant spek (€ 7), goed bereide garnaalkroketten die wat smaak missen (€ 6 per stuk), pikante kip met cheddar en gedroogde tomaten (€ 7) en luchtige mousse van roquefort met peer, noten en esdoornsiroop (€ 7).

In Chez Richard wordt van eten en drinken niet méér gemaakt dan wat het eigenlijk is: het leukste alibi voor mensen om samen te zijn. Met voldoende aandacht voor kwaliteit, zodat de sfeer niet verbrod wordt.   

 

Chez Richard, Miniemenstraat 2, 1000 Brussel, tel. 0479/61.12.56, www.chezrichard.be (website in opbouw), elke dag open van 8 tot 01 u, geen reservaties.

 toegevoegd op 24.06.2017