Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

't Werftje

Foodnews

't Werftje

Ik vraag mij wel eens af wat er van de creaties van onze hedendaagse chefs zal blijven hangen. Waar zijn die geniale gerechten die de tijd trotseren en vele generaties na ons nog zullen eten, de toekomstige garnaalkroket, vol-au-vent, stoverij, waterzooi, paling in 't groen, chocolademousse, Brusselse wafel? Vele chefs kunnen ze niet eens uitvoeren zoals het hoort, laat staan er zelf een creëren. Hoe dat komt? Omdat al die iconische gerechten gebaseerd zijn op een eenvoudige maar treffende combinatie van slechts enkele ingrediënten, en dat vele chefs vandaag schijnen te denken dat ze pas creatief zijn als ze met een veelvoud aan ingrediënten goochelen.

In Zeebrugge, middenin het havengebied, staat al sinds 1905 een zeemanscafé dat zich gespecialiseerd heeft in de garnaalkroket. Het werd onlangs gerenoveerd, ernaast bevindt zich nu een terras waar meer volk kan zitten dan in het café zelf waar de nostalgische sfeer van vroeger gelukkig behouden bleef.

't Werftje heeft naar verluidt de beste garnaalkroketten van ons koninkrijk, en maakt die reputatie ook waar: knisperende korst, fijne en intense smaak van grijze garnaal, perfect gekruid, de textuur net tussen consistent en vloeibaar, voldoende (maar niet rijkelijk) gevuld met grijze garnalen (€ 18,50 voor 2 stuks). Zeurkousen zullen misschien de gefrituurde peterselie missen, en meer citroen wensen dan dat miezerige kleine schijfje.

Ikzelf vind het vooral jammer dat deze kunstwerkjes van de Noordzee ontsierd worden door een plastic potje met vinaigrette en een met mayonaise, en een plastic botervlootje bij een koppel banale boterhammen. En dan dat slaatje: alweer een voorbeeld van hoe weinig aandacht chefs daar vandaag aan besteden. Het is nochtans niet moeilijk: je mengt wat goede olijfolie, aceto balsamico, een drupje citroen en wat peper, doorheen verschillende soorten bladsla, eventueel aangevuld met wat groene kruiden. Hier ligt de bladsla onder een laag fijngesneden radijs en komkommer, wellicht omdat de groentenbak van de koelkast leeg moest, want een geniale combinatie met garnaalkroket is het niet bepaald. De salade zit bovendien geprangd in een kleine kom zodat het onmogelijk is ze door elkaar te mengen zonder de hele tafel vol te kliederen.

Er staan ook oesters, langoustines, koningskrab en kreeft op de kaart, maar ik besluit het volks te houden: dikke, lange repen van kraakverse wijting, even perfect en droog gefrituurd in een knisperende korst zoals de garnaalkroketten, vergezeld van een prima tartaarsaus, deze keer niet in een plastic potje (€ 18,90).

Het is u onderhand bekend dat ik altijd de aanwezigheid van een goede wijnkaart apprecieer. De zoon van de eigenaars, Eli Vandersnickt, is een gediplomeerd sommelier die zowaar in The Ritz in Londen heeft gewerkt. Garnaalkroketten staan daar niet op het menu.

 

't Werftje, Werfkaai 29, 8380 Zeebrugge, tel. 0497 55 30 10, geen reservaties, www.twerftje.be, gesloten op dinsdag en woensdagtoegevoegd op 09.07.2017