Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

De 10 verrassingen van 2017

Foodnews

De 10 verrassingen van 2017

Naar jaarlijkse gewoonte lijst ik tien restaurants op die mij in 2017 aangenaam hebben verrast. Daarbij maak ik geen onderscheid tussen sterrenzaken, bistro's en foodbars. Als er maar kwaliteit wordt geserveerd tegen een redelijke prijs. Liefst met een dosis creativiteit en bezieling.

1. Chambre Séparée

Chambre Séparée, Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent, www.chambreseparee.be

Hèt evenement van het jaar was de opening van het nieuwe restaurant van Kobe Desramaults, nadat hij In De Wulf had gesloten. Aanvankelijk was er nochtans veel scepsis, onder meer door de hoge prijs (200 euro, vooraf te betalen), en door het feit dat je met maximaal twee personen kon reserveren. Het resultaat is echter spectaculair goed èn conceptueel vernieuwend. Met een Kobe Desramaults die zich duidelijk in zijn sas voelt als hij niet aan een fornuis maar boven een authentiek houtvuur kan koken.

 

2. Zet'joe

Zet'joe, Langestraat 11, 8000 Brugge, tel. 050/33.82.59, www.zetjoe.be

Zelfs nu hij 60 is, aan zijn knieën werd geopereerd en zijn driesterrentempel De Karmeliet heeft gesloten, kan Geert Van Hecke het koken niet missen. Dit jaar opende hij in een charmant historisch huisje deze bistro, die elegante klasse koppelt aan warme gezelligheid. Met een Van Hecke in topvorm, die met flair en brio demonstreert dat hij nog altijd een van de beste koks van dit land is. Ingrediënten van topkwaliteit, precieze cuissons, zorgvuldige dosering van smaken, verfijnde jus en sauzen, elegante presentaties: het is allemaal perfect.

 

3. Tero

Tero, Rue de Champles 56, 1301 Bierges (Waver), tel. 010/68.86.94 / Sint-Bernardusstraat 1, 1060 Brussel, tel. 02/347.79.46, www.tero-restaurant.com

Eindelijk een vegetarisch restaurant dat resoluut eigentijds is, professioneel wordt gerund, en aandacht heeft voor elegante presentaties en goede wijnen. De initatiefnemer, Arthur Loist, houder van een Master in Duurzame Ontwikkeling, trok de talentvolle kokkin Caroline Stevenart aan. Voor flexitariërs is er ook een beperkt aanbod. Tero is een schot in de roos, een concept in het hart van deze tijd: vegetarisch en gezond, zonder saai of dogmatisch te zijn. Dit jaar werd de tweede vestiging in Brussel geopend.

 

4. Lunapark

Lunapark, Zwarte Nonnenstraat 15, 8630 Veurne, tel. 0473/57.97.68

Pieter Clement heeft weer toegeslagen. Nadat hij voordien al twee restaurants had geopend en weer gesloten, ontdekte ik hem dit jaar in Veurne, alweer op een bijzondere plek met een ziel, die hij op zijn geheel eigen wijze tot een eethuis transformeert. Hij is niet vaak open, ontvangt alleen op reservatie, stelt slechts één menu voor, en doet alles alleen, met zijn vriendin in de zaal. Maar wat kan die jonge dertiger koken! Zonder franjes of trucjes verrast hij met creatieve combinaties van topingrediënten, waarbij alles zo veel mogelijk à la minute wordt bereid.  

 
5. Boo Raan

Boo Raan, Edward Verheyestraat 17, 8300 Knokke-Heist, tel. 0476/30.30.48 , www.booraan.be

"Boo Raan" betekent in het Thais "volgens de traditie", en voor één keer is dat echt zo in dit Thaise eethuis, waar met verse ingrediënten wordt gekookt, zonder de artificiële smaken en industriële sauzen die we zo vaak in Aziatische eethuizen aantreffen. Met zijn eigentijdse, strakke inrichting staat Boo Raan ook ver van de traditionele Thai met zijn decoratieve tierelantijntjes. Ongewoon is ook de goede wijnkaart. Eigenaar Patrick De Langhe trok voor de open keuken de talentvolle Thaise kokkin Dokkoon Kapueak aan.


6. La Paix

La Paix, Ropsy-Chaudronstraat 49, 1070 Brussel, tel. 02/523.09.58, www.lapaix1892.com

La Paix is helemaal veranderd. Weg is de volkse brasserie die de Franse chef David Martin met zijn vrouw Nathalie overnam van Nathalies ouders, weg zijn ook de traditionele Brusselse gerechten. De sfeer is nu rustig en sereen, het interieur gestileerd, het aantal plaatsen met de helft verminderd. David Martin brengt hier nu topgastronomie, wat beter aansluit bij zijn opleiding en talent. Hij verdiepte zich in de Japanse keuken en creëert nu originele Frans-Japanse gerechten, die opvallen door hun precisie in de texturen en hun nauwkeurige dosering van smaken.

 

7. De Vijf Seizoenen

 De Vijf Seizoenen, Kasteelstraat 5, 9660 Brakel, tel. 055/42.84.48, www.devijfseizoenen.be

Brakel ligt niet langs makkelijk bereikbare wegen, maar dit jaar ontdekte ik er een jong duo, Jonas en Laurence Haegeman, broer en zus, die een groentenkeuken op gastronomisch niveau brengen: mooi van presentatie, verfijnd en precies, meticuleus gedoseerd, licht en natuurlijk. Zij zijn toptalenten in wording, met bovendien een gezonde visie op voeding en gastronomie. Toch voelen ze zich in deze streek verplicht om ook gerechten met vlees en vis aan te bieden, die echter niet hetzelfde niveau halen.

 

8. U Foodbar

U Foodbar, Nassaustraat 42, 2000 Antwerpen, tel. 03/201.90.70, www.u-antwerp.be

Het hoeft niet altijd gastronomie te zijn, er is ook nood aan informele eetbars die doorlopend open zijn en waar je zonder reservatie welkom bent, met plaatsen aan de toog, minder complexe gerechten, eten op het ritme en in de volgorde die je wil, en goede wijnen per glas. De prijs voor dit concept gaat dit jaar naar de foodbar van het nieuwe U Hotel, rechtover het MAS in Antwerpen. Een initiatief van voormalig tv-presentator Hans Otten, sterrenchef Viki Geunes, en hun echtgenotes.

 

9. Nona

Nona, Sint-Katelijnestraat 17-19, 1000 Brussel, tel. 02/324.78.79, www.nonalife.com

Deze nieuwe hippe pizzeria in hartje Brussel is elke dag doorlopend open van 's middags tot 's avonds, wat op zich is al een rariteit is in ons land. Hier kom je voor de authentieke Napolitaanse pizza met zachte korst, gebakken in een houtgestookte pizza-oven, en belegd met Belgische en Italiaanse bio-ingrediënten. Eigenaar Sebastian Dupont werkte vroeger in de bankwereld in Londen, waar vele moderne horecazaken professioneel gerund worden en waar hij duidelijk de mosterd haalde.


10. Troisgros

Troisgros, 728 Route de Villerest, 42155 Ouches, Frankrijk, tel. +33 4 77 71 66 97, www.troisgros.com

Een buitenlands restaurant mag ook in deze lijst. Zeker als het om dit icoon van de Franse gastronomie gaat, de familie Troisgros, die dit jaar - na bijna honderd jaar - uit Roanne verhuisde naar het dorpje Ouches, op acht kilometer daar vandaan. Michel Troisgros, derde generatie, heeft er zijn levenwerk van gemaakt: een schitterende confrontatie tussen een historisch landgoed en een splinternieuw restaurant, tussen hedendaagse kunst en de wilde natuur rondom. Zijn culinaire stijl doet in geen enkel opzicht nog denken aan het verleden: creatief, fris en licht, delicaat en uitgepuurd.

 

 toegevoegd op 10.12.2017