Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Het beste wild van de Ardennen

Foodnews

Het beste wild van de Ardennen

In elk wildseizoen kom ik wildliefhebbers tegen die mij zeggen dat ze naar de "Sanglier des Ardennes" zijn gegaan. Op de vraag "welke?" volgt meestal een verbaasde blik. En geen antwoord.
Niet iedereen schijnt immers te weten dat in Wallonië twee restaurants zijn die deze naam dragen. Alleen het voorzetsel is verschillend: LE en AU. Zijn er in het bord ook verschillen? Zeer zeker.

LE Sanglier des Ardennes bevindt zich in een historisch hotel in het centrum van Durbuy. AU Sanglier des Ardennes is gelegen in Oignies-en-Thiérache, een vergeten dorpje vlakbij de Franse grens.
Dit is mijn goede raad: ga naar AU Sanglier des Ardennes.

Jacky Buchet bestiert de keuken van dit kleine rustieke restaurant, samen met zijn zoon Rudy. Ernaast ligt de voortreffelijke beenhouwerij-charcuterie van zijn jongste zoon Eddy. De aankomende vijfde generatie dient mee op.

Jacky Buchet is een wijnliefhebber en -kenner, een èchte: de wijnkaart is grandioos, met ook oudere jaargangen tegen redelijke prijzen. Op de spijskaart zijn de prijzen ambitieuzer. Maar het wild is van topkwaliteit.

Ik beleefde momenten van intens geluk bij rillettes van wild konijn, gerookte ham van everzwijn met gemarineerde dooierzwam, hoogst verfijnde mousse van wilde eend met een emulsie van aardappel en gerookt spek, en waarlijk fantastische koteletten van reebok met krokante sla.
Aan culinaire creatie wordt hier niet gedaan, het wild - in alle eenvoud gebakken, gegrild of gestoofd - krijgt alle aandacht, de begeleiding is miniem. Maar zo valt het des te meer op hoeveel rommel we elders gepresenteerd krijgen onder de noemer "wild".

Voor het echte Ardense wild is dit het adres om naartoe te gaan.

AU Sanglier des Ardennes, rue J.-B. Périquet 4, 5670 Oignies-en-Thiérache,tel. 060/39.90.89, www.ausanglierdesardennes.betoegevoegd op 11.11.2012