Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

De moeilijke combinatie van chocolade en wijn

Foodnews

De moeilijke combinatie van chocolade en wijn

Het combineren van wijn en chocolade is moeilijk. Maar als het lukt, is het resultaat zalig.

Basisregel

Niemand kent de combinatie tussen chocolade en wijn beter dan Rik Balcaen, lange tijd manager bij het chocoladebedrijf Belcolade en sinds kort wijninvoerder. Vanuit zijn gecombineerde passie experimenteerde hij veel, en kwam hij uit op een aantal basisregels: "De eerste is dat je minstens een beetje zoet nodig hebt in de wijn."

Donkere chocolade

Voor donkere chocolade raadt Rik Balcaen donkere zoete wijnen aan die met alcohol werden versterkt, zoals port, sherry en madeira, en Franse vins doux naturels zoals banyuls en maury: "Maar als je een ingrediënt toevoegt aan de chocolade, zoals vruchten, zijn er ook boeiende combinaties mogelijk met halfzoete rosé en schuimwijn, en wijn van ingedroogde druiven."

Witte chocolade

Voor witte chocolade verkiest hij één combinatie die er bovenuit steekt: die met wijnen op basis van de muscat-druif.

Melkchocolade

Melkchocolade vindt Balcaen het allermoeilijkste om met wijn te combineren: "Deze chocolade is zoeter, niet bitter, en bevat melk en minder cacao. Dat alles maakt de combinatie met wijn moeilijker. Zoals bij witte chocolade zijn wijnen van de muscat-druif mogelijk, maar ook demi-sec champagne en zoete wijnen van de Spaanse pedro ximenez-druif."

TIP: Wijnsnoepjes bij de koffie.
Chocolade past goed bij koffie, maar deze wijnsnoepjes ook. Verras je geliefde met deze vegetarische Vinoos, met de smaak van rosé, merlot, chardonnay of schuimwijn.

Invoer: www.start2taste.be


Geproefd en goedgekeurd

Rik Balcaen, chocolade- en wijnspecialist, selecteerde deze vier topcombinaties. De wijnen zijn verkrijgbaar bij www.wijnhuisvandenbulcke.be.

- Château Pierre-Bise, Cabernet d’Anjou 2018 - € 10,95. Rosé wijn in de wat vergeten halfzoete stijl met druiven van late oogst, die goed past bij niet al te zoete desserts met donkere chocolade en rood fruit.

- Luigi Einaudi, Moscato d’Asti 2018 - € 12,95. Met zijn levendige smaak en lage alcoholgraad past deze wijn bij nagerechten met witte- en melkchocolade, in combinatie met vruchten als vlierbes, cassis en framboos.

- Quinta do Noval, Porto Black - € 18,60. Port staat bekend om zijn perfecte match met chocolade; serveer deze port van dit eeuwenoude huis (gesticht in 1715) fris of koud met een stevig chocoladedesser

- Bocale, Sagrantino Passito 2009 - € 22,95 (37,5 cl). Deze geconcentreerde smaakbom van gedroogde sagrantinodruiven uit Umbrië past zeer goed bij desserts met donkere chocolade, in combinatie met noten.

 toegevoegd op 17.02.2020