Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

The Experience Box

Foodnews

The Experience Box

Ziehier een innovatief project, dat wellicht nooit het licht had gezien indien de horeca afgelopen jaar gewoon was open gebleven: een foodbox die meer biedt dan de klassieke takeaway waar wij al veel te lang op aangewezen zijn. Het is een idee van de culinaire eventorganisator Gourmet Invent, die daarvoor een samenwerking aanging met twee tweesterrenchefs: Filip Claeys van De Jonkman in Brugge en David Martin van La Paix in Brussel.

Dat topchefs in deze barre tijden de handen in elkaar slaan, is op zich niets nieuws. Maar met deze foodbox komen ze je virtueel hun menu persoonlijk voorstellen. Meer nog: je kan er een volledige digitale dinnershow bij bestellen met stemmenimitator Guga Baúl, culinair comedian Joost Van Hyfte en mentalist Gili, het geheel aan elkaar gepraat door tv-presentatrice Hanne Troonbeeckx en acteur Alain Rinckhout, allemaal namen die mij totaal onbekend in de oren klinken wegens een chronische allergie voor tv-entertainment.

In mijn jeugd leerde ik bovendien van mijn moeder dat het niet gezond is om te eten en tegelijk televisie te kijken. Die tijd is voorbij: eten is op zich al entertainment geworden, waarom dus geen virtuele show serveren bij de maaltijd? Ik zie alweer een trend opdoemen aan de einder.

Daarnaast bevat deze foodbox ook een technische innovatie: het "straight to plate"-systeem. Dat betekent dat elk gerecht kant-en-klaar geleverd wordt in een afgesloten bakje dat ik kan opwarmen in een microgolf of stoomoven. Daarna voltrekt zich een magische truc: ik leg het warme bakje op mijn bord, trek de bodem ervan weg, en til het bakje dan op. Het gerecht ligt nu, volledig gedresseerd zoals de chef het bedoeld heeft, op mijn bord.

Met al die innovaties vergeet ik haast te vermelden wat er precies te eten valt. Filip Claeys en David Martin hebben dit menu allicht niet eigenhandig bereid: zoals bij voorbereide maaltijden geven ze hun naam in bruikleen in ruil voor het recept en de kwaliteitscontrole. Toch herken ik in de verfijnde mousses van Ardense ham en van gerookte hondshaai de hand van een topchef.

Daarna is er zeebaars met paprika gevuld met paëlla, aligot* van maïs en gegrilde kool, gevolgd door gegrilde griet met cannelloni van gekonfijte venkel en spinazie met dragonsaus. Het nagerecht is een van die steeds terugkerende creaties van kleurtjes en structuurtjes, in dit geval met chocolade, pinda, cheesecake en sesam.

De prijs van 80 euro is ambitieus en bevindt zich al op restaurantniveau. Terwijl zelfs een innovatief tweesterrenbakje dat natuurlijk niet kan waarmaken. Maar beter dan de doorsnee voorbereide maaltijd is het zeker wel.

 

The Experience Box - Gourmet Invent, F. Van Rysselberghedreef 2/bus 2, 9000 Gent, tel. 09 241 50 25, theexperiencebox.betoegevoegd op 24.01.2021