Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Auberge du Vert Mont

Foodnews

Auberge du Vert Mont

Die avond was het weer feest. Ik had er ver voor moeten rijden, naar het grensgebied waar de Vlaamse Westhoek en Frans Vlaanderen in elkaar overvloeien, de streek van In De Wulf. Hier, in Boeschepe, baat de familie Ladeyn al 30 jaar in stilte een auberge uit in een voormalige boerderij. Tot zoon Florent (28) vijf jaar geleden de keuken overnam, en dit jaar finalist werd van het Franse tv-programma Top Chef. Boeschepe, waar normaal nooit iets gebeurt, ontplofte. Florent is nu een ster, het volk stroomt toe. Maar hij heeft zich daardoor niet laten verleiden om zijn concept te upgraden. Auberge du Vert Mont veegt de vloer aan met de haute cuisine, de bediening is bijna nonchalant, klanten drinken aan de toog een lokaal bier van 't vat alvorens ze aan tafel gaan.

Menukaart? Bestaat hier niet. Maar kijk, een leuk detail dat vertrouwen geeft: de leveranciers van de producten staan met naam en toenaam vermeld. Wijnkaart? Bestaat evenmin. Wel een prima sommelière die je haar gang kan laten gaan om je bij elk gerecht een wijn te schenken, want ze weet van wanten. Intussen neemt de kok een vliegende start met sneetjes lauw merg en rode biet, elegant verweven in een gerecht dat niet alleen mooi oogt, maar ook verrukkelijk smaakt. Dan volgen rauwe "coquilles de Dunkerque" met carpaccio van paddenstoel en (grapje van de chef) aardappel in de vorm van een een paddenstoel. Kabeljauw in een zalig zilte jus wordt gecombineerd met spinazie, schilfers roze pompelmoes, en ongepelde grijze garnalen, knisperend gefrituurd, die je zo kan opeten. Intussen is de eetzaal volgestroomd: ligt het daaraan dat het borstvlees van patrijs, genesteld tussen knapperige spruitenblaadjes, te droog gebakken is? De Franse kaastraditie wordt getransformeerd tot een puntzak met frieten die je in een soort milkshake van Maroilles doopt, de "stinkkaas" van Noord-Frankrijk: alweer een grapje van de chef, neem ik aan, maar best lekker. De sommelière schenkt er een glas Boeschepe bier bij, dat in deze tijd van smaakverzoeting nog heerlijk bitter durft te zijn. Een wortel als nagerecht? Jawel, zij het geconfijt, en in combinatie met honing, ijs van tijm en geraspte hazelnoot. Gevolgd door ijs van zurkel en slagroom van pistache, met framboos en aalbes.

Heden kan ik u plechtig een nieuw prijsrecord aankondigen in de geschiedenis van deze rubriek: 50 € voor 7 gangen (20 € extra voor de wijnen). Formules met minder gangen zijn mogelijk voor 34 en 40 €, een lunch kost 21 €. Spotprijzen voor de kwaliteit en creativiteit die je hier in je bord en je glas krijgt. De aanstekelijke ambiance krijg je er gratis bovenop.

 Auberge du Vert Mont, 1318 rue du Mont Noir, 59299 Boeschepe (Frans Vlaanderen), tel. +33 3 28 49 41 26, www.aubergeduvertmont.fr, gesloten op maandag, donderdag en zondagavondtoegevoegd op 16.11.2013