Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Bowery

Foodnews

Bowery

De Luxemburgse modeketen Smets kwam enkele jaren geleden naar Brussel, opende er een "premium conceptstore" van 3.800 vierkante meter met mode, design en kunst, bouwde er een parking onder, en installeerde boven de winkel twee bars en een trendy restaurant, allemaal langs de wat grauwe Leuvensesteenweg, niet bepaald een hippe shopping- en horecabuurt. Ik dacht: ca y est, de megalomanie heeft in deze Luxemburgse eigenaarsfamilie goed huisgehouden. Ik ging in het prille begin het restaurant inspecteren, en kwam terecht in een fluorescente setting uit de eighties, met bijhorende loungemuziek, vermoedelijk alleen nog "on trend" in het Groot-Hertogdom. Kende de familie geen enkele goede Belgische chef? Zowel de chef als de souschef waren Frans, en die zongen het naar verwachting niet lang uit. Maar kijk: een nieuwe jonge chef van 26, Maxime Maziers, afkomstig uit het blitze Nivelles, heeft onze Franse vrienden vervangen. Hij was vijf jaar lang souschef bij Bruneau, en het verbaast mij niet dat deze jonge kerel wel eens wat actuelers in het bord wilde creëren. Maar hij is geen tafelspringer en koestert zijn klassieke scholing: eerst stappen en dan vliegen. Er zijn altijd chefs die het andersom willen doen.

Dat er een neogotische betonmolen van Wim Delvoye middenin het restaurant staat, heeft Maziers er niet toe verleid om ook artiest in de keuken te worden: godzijdank. En dat de ambiance nog altijd die van een gedateerde discotheek is, heeft hem er evenmin toe aangezet om hippe fusiongerechtjes in elkaar te draaien. Nee, reeds bij de hapjes vooraf is het duidelijk dat Maziers weet hoe je smaken en texturen met elkaar moet combineren tot gerechten die hun doel niet uit het oog verliezen: genot verschaffen.

Van drie langoustines met frisse espuma en gelei van citrus (€ 28) over een combinatie van kreeft met texturen van artisjok (€ 29) tot ravioli met kalfsstaart en truffel (€ 22): het was allemaal elegant en evenwichtig. Al had ik wat minder "mise en place" willen proeven, en meer de energie van bereidingen op het moment zelf. Niet verwonderlijk als je per se 27 gerechten op de spijskaart wil. Er kwam nog carpaccio van geconfijte peer met gekarameliseerde appelbolletjes en ijs van pinda (€ 13).

Wil je een menu, dan moet je je lot in handen van de chef leggen: drie en vier gangen voor € 45 en € 52, een lunch in twee en drie gangen voor € 28 en € 33. Geen prijzen waarvoor je een Luxemburgse belastingconstructie nodig hebt. De wijnkaart is goed en heeft ook aandacht voor minder gekende landen als Zwitserland en Griekenland.  

Maxime Maziers is een jonge kok met talent die zijn best doet. Met een beknoptere spijskaart is hij in staat om nog beter te doen.  

 

Bowery, Leuvensesteenweg 650, 1030 Brussel, tel. 02/325.12.90, www.bowery.be, gesloten op maandagavond, dinsdagavond en zondagtoegevoegd op 28.03.2015