Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Edguard

Foodnews

Edguard

Dat een burgemeester in zijn stad een eetgelegenheid opent, ben ik in mijn lange staat van dienst nog niet tegengekomen. Maar in Aalst gebeurde het dit jaar door burgemeester Christoph D'Haese, een man in wiens embonpoint ik een bovengemiddelde liefde voor eten ontwaar.

Van dichtbij heeft hij gezien wat een virus kan aanrichten in de lokale horeca, vandaar dat hij meteen opteerde voor een combinatie van restaurant en traiteurwinkel. Een eatail, wordt dat genoemd, een wat onbeholpen samentrekking van eatery en retail. Sinds kort weten we alweer hoe belangrijk zo'n combiformule kan zijn. Ze is gevestigd in het mooie hoekpand van zijn familie, de eerste bewoner was zijn overgrootvader Edguard Vernimmen, wat meteen de naam verklaart.

D'Haese zal natuurlijk niet in de potten roeren, noch de borden af en aan brengen of de winkel uitbaten. Daarvoor heeft hij zich geassocieerd met chef Ayrton Verhaegen die overkomt van het Aalsterse visrestaurant De Kelderman, en  Evelyne Migom die verantwoordelijk is voor de zaal en de winkel. Daar is evenwel niemand te bespeuren als ik binnenkom. Ik bestudeer dan maar het verzorgde wit-zwarte interieur met donkere plankenvloer en tafels met marmeren blad, de brede ramen die uitgeven op een binnentuin, de open bar en open keuken waar ook alles voor de winkel wordt bereid. Tot Evelyne komt binnengestormd en zich zal ontpoppen tot een vriendelijke en gedreven gastvrouw. 

Alle gerechten die in de zaal worden opgediend (behalve wat à la minute gebakken of gegrild moet worden), zijn ook in de winkel verkrijgbaar. De spijskaart is gericht op gekende brasserieklassiekers, met hier en daar een van die uitheemse gerechten die reeds ingeburgerd zijn. Zoals vitello tonnato, met flinterdun gesneden vitello zoals het hoort, maar iets te weinig tonnato (€ 16).

De "stoverij op Vlaamse wijze" heeft de juiste smaakbalans waarin het zoet niet overheerst, de saus is smeuïg en smakelijk, de karbonaden zelf vallen iets te droog en draderig uit (€ 15).

Voor gefrituurde gerechten sta je zelf in voor goede olie, en de juiste temperatuur en duurtijd. Anders krijg je de goujonnettes* van tongschar, met prima tartaarsaus, niet zo lekker en droog knisperend als in het restaurant (€ 11).

De garnaalkroketten, onderworpen aan mijn ongenadige brasserietest, zijn in het algemeen correct, maar de korst is nogal dik en de vulling wordt gekenmerkt door de merkwaardige combinatie van voldoende garnalen en toch te weinig garnaalsmaak in de omringende saus (€ 18 voor 2 stuks).

Wekt het verwondering dat een burgemeester voor de wijnen een beroep doet op een lokale handelaar? De selectie is verdienstelijk, gericht op herkenbaarheid en prijs-kwaliteit, zoals alles in deze nieuwe eatail.

 

Edguard, Arbeidstraat 2, 9300 Aalst, tel. 0471 49 40 16, edguard.be, winkel elke dag open van 10 tot 19 u. (zondag tot 14 u.), restaurant elke middag en avond open behalve zondagavondtoegevoegd op 02.11.2020