Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Wat brengt de nieuwe GaultMillau?

Foodnews

Wat brengt de nieuwe GaultMillau?

GaultMillau 2013: beetje vernieuwing, veel traditie

Soms worden culinaire trends zo nadrukkelijk dat zelfs een instituut als GaultMillau verplicht is om te volgen. De trend van het koken met ingrediënten uit de nabije omgeving (ingezet in Scandinavië), gekoppeld aan een steeds hoger rock 'n' roll-gehalte bij jonge chefs (zoals de Flemish Foodies), heeft ertoe geleid dat Kobe Desramaults van In De Wulf dit jaar gehuldigd wordt als Chef van het Jaar.

Daartegenover staat dat een gevestigde waarde als Peter Goossens de beste chef van het land blijft, voor de tiende keer op rij. Dat GaultMillau deze prestatie niet met een score van 20/20 beloont, is opmerkelijk: het blijft 19,5. Nooit heeft GaultMillau uitgelegd waarom dat halve puntje eigenlijk afgetrokken wordt. Of dient het eerder om toch nog boven andere restaurants uit te stijgen, zoals Bon-Bon uit Brussel dat dit jaar voor het eerst 19/20 haalt? Dat een gids met een schaal van 20 punten het nog nodig vindt om met halve puntjes te werken, komt pietepeuterig over. In De Wulf en Hertog Jan krijgen 18,5/20.

In de topcategorie van restaurants vind je verder de usual suspects die al vele jaren het mooie weer maken in GaultMillau: Sea Grill en Comme Chez Soi (19/20), Pastorale, 't Zilte, L'Air du Temps, Het Gebaar, 't Fornuis, Bruneau, Danny Horseele, De Karmeliet, Bartholomeus (18/20). Daartussenin verschijnt wel eens een nieuwere naam, zoals Arabelle Meirlaen uit Huy (die dit jaar binnenkomt op 18) en De Jonkman uit Brugge (die deze score vorig jaar voor het eerst haalde).

Niet verwonderlijk dat velen zich de vraag stellen waarom je deze gids elk jaar zou kopen. Uiteraard zijn er altijd wel restaurants die één of enkele puntjes dalen of stijgen, maar grosso modo zit hetzelfde kransje van koks jaarlijks aan het feest.

GaultMillau is zich daarvan bewust en heeft voldoende bijkomende categorieën gecreëerd om met nieuws te kunnen uitpakken.

Het moeilijke jaar voor Goossens indachtig, heeft GaultMillau de gentillesse gehad om Goossens' vrouw te bekronen als "Gastvrouw van het Jaar".

"Jonge Topchefs" zijn dit jaar Benoit Meusy van L'Impératif voor Wallonië, Matthieu Beudaert van Table d'Amis voor Vlaanderen, en Alexandre Dionisio van Chez Alexandre voor Brussel.

De "Italiaan van het Jaar" is Un Altro Mondo in Waver, de "Aziaat van het Jaar" Fong Mei in Antwerpen.

De prijs voor het "Mooiste Terras" gaat naar Slagmolen in Opglabbeek, het "Dessert van het Jaar" werd gemaakt door Bruneau in Brussel.

Verder zijn er nog prijzen voor "Beste Wijnkaart" (D'Eugénie à Emilie in Baudour), "Beste Sommelier" (Pierre Thirifays van Arabelle Meirlaen), "Brasserie van het Jaar" (Bozar in Brussel) en "Beste Groentenrestaurant" (Volta in Gent en La Distillerie in het Groot-Hertogdom Luxemburg).

Doorheen het puntenklassement worden ook symbolen toegevoegd voor "beste prijs-plezierverhouding" (de allerbeste zijn dit jaar Veranda voor  Vlaanderen, Delys voor Wallonië en Madou's Provence voor Brussel).

De gids maakte dit jaar ook voor het eerst een selectie van de 25 beste patissiers en 25 beste chocolatiers van ons land.

Zo zit er dus voldoende vernieuwing in de nieuwe GaultMillau om niet het verwijt van conservatisme te moeten horen, en voldoende traditie om de oude vrienden van het instituut niet voor het hoofd te stoten.

Evenwichtsoefening geslaagd.