Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Noma opnieuw beste restaurant ter wereld

Foodnews

Noma opnieuw beste restaurant ter wereld

Grote verrassing: het Deense restaurant Noma, dat vorig jaar de koppositie was kwijtgeraakt, verovert opnieuw de eerste plaats in de befaamde lijst van The World's 50 Best Restaurants.

 


Blijft El Celler de Can Roca uit Girona in Spanje het beste restaurant ter wereld? Neemt het Deense Noma opnieuw de koppositie in? Of wordt het een verrassende outsider? Dat waren de belangrijkste vragen die chefs, recensenten en foodies uit de hele wereld zich stelden in de aanloop naar de editie 2014 van The World's 50 Best Restaurants.

Enigszins verrassend veroverde Noma opnieuw de eerste plaats. Van 2010 tot 2012 was het restaurant van chef René Redzepi (foto) reeds drie keer de winnaar geworden. Vorig jaar had El Celler de Can Roca die plaats veroverd. Maar Noma keert nu opnieuw terug.

Hof van Cleve behield haar positie in de top 50 maar daalde wel van de 25ste naar de 45ste plaats. Hertog Jan, vorig jaar nr. 78, haalde de top 50 niet, maar steeg wel naar de 65ste plaats. In De Wulf, vorig jaar 72ste, klom op naar de 61ste plaats. Daarmee staan drie Vlaamse restaurants in de top 100.

Reeds vòòr deze uitreiking was de prijs van beste vrouwelijke chef toegekend aan de Braziliaanse Helena Rizzo (36), een voormalig fotomodel dat haar ware passie in de gastronomie vond. De Lifetime Achievement Award ging naar Fergus Henderson (51), bekend van het restaurant St. John in Londen dat de Britse gastronomie herwaardeerde.

Wat begon als een slim marketingidee van het Britse horecamagazine Restaurant, is uitgegroeid tot het belangrijkste evenement van de internationale restaurantsector. Het slaagde er dan ook in om een hele reeks sponsors aan te trekken, die zich graag met dit initiatief associëren. De lijst van The World's 50 Best Restaurants wordt samengesteld door een groep van van 26 jury's uit evenveel regio's in de wereld. Op de manier van jureren klinkt hier en daar kritiek, maar dat heeft het grote internationale succes niet kunnen tegenhouden.  

 

 

 toegevoegd op 29.04.2014