Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Tête Pressée

Foodnews

Tête Pressée

Terwijl vele restaurants dit jaar halsoverkop meeneem- en afhaalmaaltijden moesten organiseren, begon chef Pieter Lonneville al ruim tien jaar geleden met een combinatie van toogrestaurant en traiteurwinkel. Daarom moest hij niet in zeven haasten zijn werkwijze omgooien: hij kon gewoon verder doen zoals hij het gewend was. Wat mij extra nieuwsgierig maakte of dat verschil in ervaring te merken en te proeven is.

Het aanbod is alvast uitgebreider en kan besteld worden via een professionele webwinkel: van aperitiefhapjes (vanaf € 0,60 per stuk), over voorgerechten (vanaf € 5,90) en hoofdgerechten (vanaf € 7, 90) met groenten en garnituren, tot nagerechten (vanaf € 3,30) en ook salades, pasta's, patés en een wisselend lunchpakket (voor € 12).

Ook in de verpakking is er verschil: de gerechten zijn vacuümverpakt in plastic zakjes die je au bain marie kan opwarmen. Ik verkies ze evenwel meteen open te knippen en het gerecht over te hevelen naar een geschikt recipiënt, anders moet je dat later toch doen wanneer het zakje warm is geworden, wat het er niet makkelijker op maakt. Tot zover deze technische kwestie. Laten we het nu, naar het goede voorbeeld van politici, over de inhoud hebben.

Gepocheerde oester met komkommer en citroen op een stokje, javanais van gerookte haring en dragon, gekonfijt rundsvlees met krokante sla en champignon, gekonfijte eendenbout met pompoen en hazelnoot, en een compositie van knolselder, maïs en peterselie: ik voel me haast op restaurant met deze verzorgde hapjes die gezamenlijk als "aperobuffet" worden aangeboden voor 16 euro per persoon.

Paling in 't groen oogt in een vacuümzakje wat verdacht, maar eens op het bord ben ik aangenaam verrast door de paling die nog beet heeft en de goed gedoseerde saus met groene kruiden (€ 23,50).

Ook de civet* van haas bekoort door zijn grote, malse stukken in een intens smakende wildsaus (€ 13,40). Bij de aardappelmousseline doet de term "mousseline" mij voor een slappe brij vrezen, maar het is gewoon goede aardappelpuree met de textuur en smaak van aardappel (€ 4,30). De in peterseliekruim gepaneerde schorseneren zouden volgens de instructies krokant moeten worden na 10 minuten op 160° in de oven, maar dat blijkt niet te lukken (€ 5,40). Het zal aan mij liggen, denk ik, terwijl ik de uitstekende chocolademousse met meringue, koekjeskruim en rode bes uitlepel (€ 7).

Dit is wat je van een afhaaldienst verwacht: niet te gecompliceerde, smakelijke gerechten die geschikt zijn voor takeaway en de kwaliteit van een goede brasserie evenaren. Pieter Lonneville heeft zijn zaakjes goed op orde en is klaar voor het volgende decennium.

 

Tête Pressée, Koningin Astridlaan 100, 8200 Sint-Michiels-Brugge, tel. 0470/21.26.27, tetepressee.be, winkel open van 10 u. tot 18.30 u. (op donderdag en vrijdag tot 20 u.), gesloten op zondag, levering mogelijk tegen meerprijs

 toegevoegd op 04.12.2020