November Brasserie
Vroeger heette dit Café November, een typisch Duits eethuis met Schnitzels en Kartoffelstampf. Daar maakte de Letse restaurateur Alexander Slobine een eigentijdse Japanse brasserie van, die zo goed is dat ik aan mijn professionele plicht zou verzaken als ik mijn lezers hiervan niet op de hoogte zou brengen. Houten vloer en meubilair en Bauhaus-designaccenten zorgen voor een warme, artistieke sfeer: een exponent van het hedendaagse Berlijn, dat van een verscheurde stad geëvolueerd is naar een bruisende internationale hub voor al wat hip en vernieuwend is.
Twee sushimeesters met Aziatische roots staan achter de eettoog vis te versnijden voor de sashimi en sushi die hier geserveerd wordt. Ik bestel een gevarieerde mix van sushi met blauwvintonijn "akami" (het magere deel van de rug, dat ik verkies boven de vettere toro van de buik), zalm, zeebrasem, hamachi en zee-egel, die allerzaligste delicatesse uit de zee (vanaf € 10 voor 2 stuks). De vis is van onberispelijke versheid en kwaliteit, de gaartijd, temperatuur, bereiding en portionering van de rijst zijn uit het boekje. Voor de vegetariërs is er sushi met avocado, waarbij aan de kwaliteit en versnijding van deze vruchtgroente evenveel zorg werd besteed als aan die van de vis (€ 8 voor 2 stuks).
Naast sushi zijn er ook andere gerechten met rauwe vis, van zalmcarpaccio met gember en chili-sesamolie (€ 18) tot Siciliaanse gambero rosso met een saus van citroen en peper (€ 30): geen traditionele Japanse gerechten, maar Japans geïnspireerd met creatieve en internationale accenten, ook wel Japanse fusion genoemd. Die vrijheid nemen de chefs ook in het vegetarische gerecht van met miso gelakte aubergine, die geccombineerd wordt met krokante kataifi* en een saus van limoen en pinda (€ 13).
Ronde kroketjes van koningskrab, met hun brosse korst en propvol krabbenvlees, zijn niet alleen technisch perfect maar ook magisch lekker (€ 18 voor 3 stuks). Een "tuna tostada" zijn blokjes blauwvintonijn op een krokante toast, met daarbij guacamole van edamame en een mix van Japanse tare-saus en Mexicaanse salsa macha (€ 17). Het hoofdgerecht tilt de kwaliteit nog hoger: gegrilde zeebaars in een botersaus met koji, opgefrist met jam van tomaat (€ 22).
Ik sta paf van de prijs-kwaliteitverhouding hier, en die trekt zich door tot in de wijnkaart, met een beperkte maar voortreffelijke lijst van wijnen uit verschillende landen. Ik ben verrukt over de Georgische orange wine van de inheemse mtsvivani-druif van het domein Iberieli, en van de Griekse rode wijn van de eveneens inheemse xinomavro-druif van het domein Dalamára. Beide kosten 60 euro, een prijs waarvoor je deze kwaliteit bij onze Belgische sommeliers haast niet vindt omdat ze altijd maar in dezelfde gekende landen en streken blijven zoeken.
Deze brasserie is een reden om ook eens van land te veranderen als je uit eten wil gaan.
November Brasserie, Husemannstrasse 15, 10435 Berlin, Duitsland, november-brasserie.com
FOTO: KARMEN AYVAZYAN
*Kataifi
Dit is een Grieks-Arabisch gebakje van gesponnen draadjesdeeg. De dunne deegsliertjes, die op vermicelli of engelenhaar lijken, worden gebakken in een pan en dan kunstig gevouwen tot een knapperig gebakje in de vorm van een vogelnestje. Traditioneel is het zoet, doordrenkt met siroop en gevuld met noten. Maar er zijn ook hartige versies. Kataifi bestaat al lang en was een geliefd gerecht in de paleizen van de Arabische sultans.