Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Burger King

Foodnews

Burger King

Deze rubriek kan niet om het belangrijkste culinaire nieuws van het jaar heen: Burger King is in ons land neergestreken. Verrast het u als ik zeg dat ik een fan van de hamburger ben? Althans van de versie die ik zelf ineenknutsel met een goed broodje, gehakt rundsvlees van prima kwaliteit, een sneetje kaas en een reep spek, bladsla en tomaat uit de eigen tuin, en home made ketchup.

De hamburger is een van de iconische gerechten uit de culinaire wereldgeschiedenis, en een van de grootste successen. Ik ging dan ook met open geest en zonder vooroordelen naar de eerste Belgische vestiging van deze all-American hamburgerketen, de grootste na McDonald's.

"Flame grilling since 1954" schreeuwt de gevel mij al vanop afstand toe: het is de USP (Unique Selling Proposition) waarmee Burger King zich van de concurrentie wil onderscheiden. Maar binnen is geen vlam te bespeuren. "Het grillen gebeurt in de achterkeuken", zegt een van de diensters wat haar wellicht voorgekauwd werd. Wat ik zie, moet dus de voorkeuken zijn: een klein fabriekje waar jonge mensen met een hygiënisch haarnetje bandwerk verrichten.

Zelf bevind ik mij in een soort pretpark temidden van een bonte verzameling Vlamingen, van families met joelende kinderen over groepjes jongeren tot zakenlui. Een voordeel van fastfood: het gaat snel. Aan een terminal met aanraakscherm plaats en betaal ik mijn bestelling, die doorgeseind wordt naar de afhaaltoog, waar ik mijn bestelnummer op een display zie evolueren van in progress naar ready.

Ik wil natuurlijk de Whopper proeven, het succesnummer dat zestig jaar bestaat (€ 4,25). Frietje erbij (€ 2,05), bbq-dip uit een plastic potje (€ 0,50), kleine salade met yoghurtdressing uit een plastic zakje (€ 2,50) en mineraalwater (€ 2,50 voor 50 cl). Geen cola? Ik heb dit brouwsel ooit één keer geproefd en daarna voor eeuwig afgezworen.

De Whopper ziet er minder dik, vers en juicy uit dan op de foto. De platte schijf gemalen vlees is zelfs droog, vandaar wellicht dat er zoveel saus over gedretst werd, waardoor de augurk, tomaten en sla er verlept bij liggen. Het broodje is smaakloos en sponzig. Wat opvalt: het alomtegenwoordige zoet. In de kleffe saus tussen het broodje, in de onsmakelijke bbq-dip, in de dressing vol E-nummers.
Desondanks is het file aan de frisdrankmachines: wie voor één beker betaalt, kan onbeperkt smaak- en kleurstof bijtanken. Terwijl ze aan hun cola lurken, spelen de kids videogames.

Ik geef niet op en bijt me vast in de Big King (€ 3,95) en Double Cheese Bacon (€ 5,85). Naïef van mij om iets anders te verwachten dan meer van hetzelfde: industriële prefabvoeding.
Hoe quoteer je de verhouding tussen prijs en kwaliteit als de prijs laag is, maar de kwaliteit afwezig?


Burger King Kinepolis, Groenendaallaan 412, 2030 Antwerpen, www.burgerking.be, elke dag doorlopend open van 10.30 tot 01 u.toegevoegd op 02.09.2017